Jakie są domowe sposoby na zgagę i kiedy nie powinniśmy ich używać?

Większość z nas skarży się czasem na zgagę. Jest to dolegliwość która polega na uczuciu pieczenia w okolicach gardła czy przełyku. Istnieją naturalnie odpowiednie lekarstwa, jednak zanim objaw ten nie stanie się przewlekły, należałoby uprzednio wypróbować babcine sposoby.




Jednym z najbardziej typowych sposobów na zmniejszenie zgagi jest przyrządzenie oraz spożycie herbaty imbirowej. Trzeba ją pić każdego dnia ok. 20 minut przed spożyciem swojego posiłku. W ten sposób można uspokoić trochę swój żołądek i zatrzymać wydalanie gazów. Wszystkie posiłki powinny być oczywiście bardziej rozłożone w trakcie dnia. Kolejnym sposobem na zgagę jest zawierająca alkaliczne cechy i obfita w minerały musztarda. Posiada ona także właściwości, które skutecznie neutralizują będące w układzie pokarmowym kwasy. Gdy poczujemy przykry smak kwasu żołądkowego, zazwyczaj wystarczy wziąć łyżkę najlepszej musztardy i natychmiast można poczuć ukojenie. Miej na uwadze jednak, że domowe sposoby na zgagę nie mogą być używane za długo. Jeżeli problemy występują przez stanowczo za długi czas, obowiązkowo porozmawiaj z doktorem.


okulary
Oprawcowane przez: Dushan Hanuska
Źródło: http://www.flickr.com


Jeżeli jednak chciałbyś poznać więcej tych domowych "lekarstw", to spróbuj jeszcze sok aloesowy. Wystarczy jedynie połowa filiżanki, ponieważ sok ten działa przeczyszczająco. Taki palący problem mogłaby też ugasić mała łyżeczka sody oczyszczonej, ponieważ ma ona wyższe pH oraz mogłaby w ten sposób neutralizować kwasy żołądkowe.




Ostatni tu omawiany sposób może nie jest zbyt elegancki, lecz może być tak samo niezawodny, jak wcześniej tutaj wspomniane. Idzie o żucie gumy, która nie zawiera cukru. Powiększa ona ilość obecnej w gardle śliny, a tym samym zapewnia lepsze trawienie.
2018-02-22
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.