Jak uzupełnić niedobór witaminy B12?

przez | 10 lipca 2021
O witaminach z grupy B na ogół mówi się łącznie. A tymczasem wszelka z owych witamin zasługuje na uwagę.
W największym stopniu chyba witamina B12, zwana też kobalaminą.

basen

Autor: www.sxc.hu
Źródło: www.sxc.hu
Odpowiada ona przede wszystkim za prawidłowy rozwój komórek nerwowych.

Jeżeli nie masz pewności, czy opublikowane na tej witrynie wiadomości są dość dokładne, to zobacz źródło (https://www.polmedico.pl/), które zostało wykorzystane do zredagowania tego tekstu.

Stąd nazywana jest także witaminą dobrego humoru. Łagodzi zaburzenia lękowe a także depresyjne stany. Wpływa również korzystnie na kości, a zwłaszcza na produkcję szpiku kostnego. Dzięki niej sprawniej funkcjonuje także przemiana materii. Owa cenna witamina uczestniczy również w generowaniu czerwonych krwinek. Komu jej brakuje? Witamina B12 jest nadzwyczaj ważna dla działania całego układu. Stąd magazynuje on ją. Każdy z nas posiada zapas kobalaminy, wystarczający na około 5 lat. To dlatego nie od razu po zmianie diety zauważamy objawy jej niedoboru. Niepokojące niedostatki witaminy B12 zdarzają się przede wszystkim osobom, które przeszły na dietę bezmięsną. Witamina B12 jest bowiem przede wszystkim składnikiem jaj i mięsa.

Aby zgłębić informacje na omawiany temat, to na początku poznaj pozostałe dane na to zagadnienie – wszystko przeczytaj w serwisie (http://www.2sport.pl/silownia-domowa-sprzet).

Organizm uruchamia wtenczas wprawdzie specjalne procesy, umożliwiające częściowe odzyskiwanie witaminy B12, jednak po kilku latach jej deficyt i tak zaczyna być przez organizm odczuwalny.

Na niedobory tej witaminy narażone są także osoby, jakie mają problemy z jelitami czy też żołądkiem – witamina owa wchłaniana jest w jelicie cienkim, ale do jej syntezy konieczne są enzymy wytwarzane przez Żołądek. Dlatego – oprócz diety wegetariańskiej – najczęstszym powodem jej niedoboru są stany zapalne śluzówki żołądka, zakłócenia flory jelitowej czy też pozostałe schorzenia jelit. Z witaminą B12 mają także częstokroć problemy osoby starsze. Po 50.

roku życia jej wchłanianie w sposób naturalny jest słabsze. Mięso wołowe, drobiowe, jaja – tam występuje witamina B12 tabletki z ową witaminą dostępne są w aptekach stacjonarnych i internetowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*