
Jeżeli nie masz pewności, czy opublikowane na tej witrynie wiadomości są dość dokładne, to zobacz źródło (https://www.polmedico.pl/), które zostało wykorzystane do zredagowania tego tekstu.
Stąd nazywana jest także witaminą dobrego humoru. Łagodzi zaburzenia lękowe a także depresyjne stany. Wpływa również korzystnie na kości, a zwłaszcza na produkcję szpiku kostnego. Dzięki niej sprawniej funkcjonuje także przemiana materii. Owa cenna witamina uczestniczy również w generowaniu czerwonych krwinek. Komu jej brakuje? Witamina B12 jest nadzwyczaj ważna dla działania całego układu. Stąd magazynuje on ją. Każdy z nas posiada zapas kobalaminy, wystarczający na około 5 lat. To dlatego nie od razu po zmianie diety zauważamy objawy jej niedoboru. Niepokojące niedostatki witaminy B12 zdarzają się przede wszystkim osobom, które przeszły na dietę bezmięsną. Witamina B12 jest bowiem przede wszystkim składnikiem jaj i mięsa. Organizm uruchamia wtenczas wprawdzie specjalne procesy, umożliwiające częściowe odzyskiwanie witaminy B12, jednak po kilku latach jej deficyt i tak zaczyna być przez organizm odczuwalny.