Główkujesz, jak przetrwać jesień i zimę? Może coś wzmacniającego, coś jak pyszna domowa nalewka?

przez | 9 lipca 2021
Zima to czas na coś przyjemnego, rozgrzewającego, coś jak przepyszna nalewka. Nalewka, jaką obecnie znamy została stworzona przez Włochów, chociaż to nasza tradycyjna polska specjalność. Do wyboru jest sporo różnorodnych nalewek, od przyjemnie słodkich i delikatnych, po mocne i wytrawne. Każdy odnajdzie smak, który będzie mu najbardziej odpowiadał.

Nalewka nie została stworzona w celach zabawowych, dla uciechy, lecz jako lekarstwo. Receptura najbardziej wiekowej nalewki – czosnkowej, powstała już około 4 – 6 wieku przed naszą erą. Określana była jako eliksir młodości i podobno stosowano ją na każdą z dolegliwości. Czosnek w tej nalewce zalewano winem, a dopiero w 8 wieku naszej ery, w wyniku destylacji uzyskano mocny alkohol. Taki bimber był wzbogacany ziołami, słodzony miodem, działanie miał jak leczniczy eliksir. I tak aż do 16 wieku alkohol (https://www.alkater.pl/) uchodził tylko za lekarstwo. Dopiero Włosi to zmienili, gdyż doceniając miłe, wzbogacające nastrój działanie alkoholu, pomyśleli, że można z tego czerpać dochody.

Doczytaj -Rozpoczęli więc produkować likwory, czyli trunki do normalnej konsumpcji. Ażeby „zabić” nieprzyjemny zapach i smak spirytusu dodawano do tych trunków miód, olejki i wyciągi z ziół. Nalewki stały się więc bardzo popularne w całej Europie, a stan ten trwa do dnia dzisiejszego. Wśród najlepszych można wymienić cytrynówkę czy nalewkę korzenną. Nalewka cytrynowa, czyli cytrynówka jest najbardziej korzystna dla osób, które preferują kwaśne smaki. Odznacza się niezwykle pysznym smakiem, rozgrzewa, a co ważne, naprawdę poprawia humor. To bardzo popularna nalewka, możemy ją przygotować dość szybko i skosztować ją prawie od razu, gdyż nie wymaga ona leżakowania. Jednocześnie nie szkodzi, jak ją odstawimy choćby na jedną noc. Kolejną wartą polecenia jest nalewka korzenna. Bardzo znana przedstawicielka domowych wyrobów alkoholowych. Ma pyszny smak i cudowny aromat.

Cechuje się działaniem rozgrzewającym, więc będzie najbardziej korzystna na jesień czy zimę, ale też wieczory o każdej porze roku.

Poznaj moje www (https://pizzahut.pl/restauracje). Tam mamy wyłącznie najlepsze produkty. Jeżeli będziesz miał jakiekolwiek pytania, to z przyjemnością służymy pomocą.

Do jej wyrobu potrzeba tylko czystej wódki (około 50procent), 15 g kardamonu (gdy przygotowujemy|przyrządzamy najbardziej popularną kardamonkę), sok z cytryny i startej skórki z tego owocu. Ta nalewka odmiennie niż cytrynówka wymaga dłuższego „leżakowania”. Tak więc po zalaniu każdego ze składników alkoholem należy pozostawić ją na dwa tygodnie do sklarowania. Po tym okresie trzeba ją przefiltrować, przelać do butelek, gdzie powinna leżakować minimum sześć miesięcy. To gwarancja, iż będziemy zauroczeni efektem, jej wspaniałym aromatem, niezwykłym smakiem.

Więcej –

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*